Mortlach 18 jaar

Mortlach 18 jaar "Carn Mor"

Mortlach 18 carn mor

Morrison & Mackay – Carn Mor 

Morrison and Mackay zijn onafhankelijke Schotse whisky kooplieden en producenten van de beste Schotse likeuren. Dit familiebedrijf dat gevestigd in het hart van Perthshire, streeft ernaar om het beste aan te bieden dat Schotland te bieden heeft. De drie generaties lange ervaring in Schotse Whisky creëert een ongeëvenaarde passie voor de nationale drank. De eigen bottel- en mengfaciliteit en een toegewijd team zorgen voor een product van onovertroffen kwaliteit en service. De waarden van het familie-eigendom creëren sterke relaties met hun klanten, groot en klein, waar ter wereld ze ook zijn.

Een prachtige Mortlach uit 1996, door het Scottish Liqueur Centre gebotteld in hun Càrn Mòr Strictly Limited-serie. De whisky heeft 18 jaar gerijpt op twee bourbon-hogsheads en is un-chill filtered gebotteld op 46%. Er zijn slechts 650 flessen beschikbaar. Het Scottish Liqueur Centre werd als familiebedrijf in 1982 op het eiland Mull gesticht, met als eerste product Columba Cream. Tegenwoordig is het niet langer een familiebedrijf en zijn ze gevestigd in het dorpje Bankfoot, vlakbij Perth.

Uitgebreide informatie

De Mortlach distilleerderij ligt aan de rechterkant van de A920 als je vanuit Dufftown rijdt. Het riviertje de Dullan, officieel de “Dullan Water” geheten, stroomt vlak langs de distilleerderij en mondt uit in de rivier de Fiddich, iets verderop. De naam Mortlach komt uit het Keltisch en betekent ” schaalvormige vallei”. Mortlach was de eerste distilleerderij die rond het plaatsje Dufftown gebouwd is, nl. in 1823. De tweede was Glenfiddich, die door William Grant, manager bij Mortlach, gebouwd is. Mortlach werd in 1897 door de zoon van de oprichter, Cowie, uitgebreid met drie nieuwe stills. In 1923 werd de distilleerderij verkocht aan U.D.V. en in 1964 werd er een geheel nieuwe distilleerderij gebouwd met daarin de originele stills. Het stillhouse is de meest opvallende plek van de distilleerderij. De stills staan niet in paren maar in drieën op gesteld en geen een still is hetzelfde van vorm, wat heel bijzonder is. Er wordt bij Mortlach dan ook een zeer speciale distillatiemethode gebruikt.. Als alle distillaten van de verschillende spirit stills op hun eigen aparte manier gedistilleerd zijn, worden ze vervolgens in één spirit reciever met elkaar vermengd. Daarna wordt de new spirit in zowel sherry-, bourbon- als refill vaten afgevuld voor de rijping. Door deze speciale manier van distilleren is de malt zeer geliefd bij blenders Uit verschillende bronnen in de Conval heuvels haalt men het brouwwater. Het koelwater komt uit de rivier de Dullan.

Proefnotitie

Kleur: strogeel. Neus: fruitig en kruidig, met tonen van vanille, sinaasappelschil, zwarte olijven en lijnzaadolie. Smaak: eerst moutig en kruidig, met terugkerende tonen van vanille. Daarna veel fruit (kersen) en honing. In de zachtzoete afdronk  is alles prachtig in balans.