Miltonduff 21 jaar

Miltonduff 21 jaar "Carn Mor"

Miltonduff 21 carn mor

Morrison & Mackay – Carn Mor 

Morrison and Mackay zijn onafhankelijke Schotse whisky kooplieden en producenten van de beste Schotse likeuren. Dit familiebedrijf dat gevestigd in het hart van Perthshire, streeft ernaar om het beste aan te bieden dat Schotland te bieden heeft. De drie generaties lange ervaring in Schotse Whisky creëert een ongeëvenaarde passie voor de nationale drank. De eigen bottel- en mengfaciliteit en een toegewijd team zorgen voor een product van onovertroffen kwaliteit en service. De waarden van het familie-eigendom creëren sterke relaties met hun klanten, groot en klein, waar ter wereld ze ook zijn.

De distilleerderij van Miltonduff staat ten zuidwesten van de stad Elgin aan de oevers van de rivier de Black Burn. De naam is afkomstig van het gelijknamige dorp. Duff is ook de naam van de familie, die vroeger de grond in deze omgeving bezat. De distilleerderij is gebouwd omstreeks 1824 en er is weinig bekend omtrent de eerste eigenaren. In de jaren ’90 is Miltonduff verkocht aan William Stuart, die ook toen mede-eigenaar van Highland Park was. In 1951 werd de distilleerderij door nieuwe eigenaren weer verbouwd en in 1964 werden er 2 Loch Lomond still naast de gewone stills geplaatst. Mosstowie werd de whisky genoemd (naar de plaats Mosstowie) die gestookt werden in de Lomond stills. Door de jarenlange samenwerking van Gordon & MacPhail met de distilleerderijen, zijn alle zeldzame door G&MacPhail uitgebrachte Vintage’s nog met het unieke tradionele etiket afgevuld. Zoals deze prachtige 40 jaar oude 1969er “sherried” Miltonduff botteling.

Uitgebreide informatie

Tussen 1974 en 1975 werd de distilleerderij weer verbouwd en kwamen er nog 2 stills bij. Ook het mash house werd volledig verbouwd. De productie kwam nu op zo’n 2,3 miljoen liter per jaar. De LochLomond stills werden vervangen in 1981 door de gangbare stills en de capaciteit kwam toen op 5 miljoen liters. Wat een bijzonder hoog is voor een maltdistilleerderij in Schotland. In het stillhouse van de Miltonduff distilleerderij staan drie wash stills en drie spirit stills. De spirit stills worden verhit met stoom. De drie wash stills worden extern verhit, d.w.z. dat de wash in deze stills circuleert en buiten de stills verwarmt wordt door een warmtewisselaar, die verhit wordt door het warme water van de condensors. Er zijn 18 roestvrij stalen wash backs, die geheel afgesloten zijn, waardoor het koolzuur dat vrijkomt tijdens de gisting, op een veilige manier kan worden afgevoerd. De rijping van de new spirit vindt plaats op bourbonvaten. Het water voor de distillatie komt uit lokale bronnen. Het koelwater voor de condensors komt uit het riviertje de Black Burn, die langs de distilleerderij stroomt. Slechts een heel klein gedeelte van de productie wordt als single malt door Independant Bottlers op de markt gebracht.

Proefnotitie

Kleur: donker amber. Neus: fijne aroma’s van sherry, gedroogde noten en Christmas cake met tonen van bijenwas, bramen, donkere chocolade en licht zoetig. Met water: veel tonen van sherry, taart met tonen van vanille, stroop en gestoofde vruchten. Smaak: volle aangename tonen van sherry, hout, toffee, pruimen en nootmuskaat. Met water: verwarmende sherry zoetheid en wat tonen van verkoolde as. De afdronk is lang, vol en iets drogend met lichte fruitige tonen. Dit is een uitstekend niet al te zwaar “sherry monster” met veel smaken en net genoeg hout om de whisky nog rijker te maken.