Mackinlay, Shackleton

Mackinlay, Shackleton

Shackleton Eindelijk in Nederland, de replica van de fles whisky die de ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton op zijn reis door Antartica had meegenomen. De whisky werd meer dan honderd jaar later gevonden onder de hut van de Antarctische Explorer, goed geconserveerd en bedolven onder sneeuw en ijs. Richard Paterson, de bekende Master Blender van Whyte & Mackay heeft deze bijzondere, zeer oude highland malt whisky van Mackinlay geanaliseerd en gereconstrueerd en op de oorspronkelijke sterkte van 47.3% laten bottelen: Mackinlay Shackleton’s Replica. Verpakt in een fraaie houten kistje is deze whisky een collector’s item.

Uitgebreide informatie

Richard Paterson deed er acht weken over om met het blenden van een reeks van malt whisky’s een exacte replica van de 100-jaar oude MacKinlay whisky te krijgen. Volgens een onafhankelijke deskundige, heeft hij dit uitstekend gedaan! De bekende whiskyschrijver Dave Broom is de enige andere persoon in de wereld die zowel de originele whisky als de nieuwe Shackleton Replica van Whyte & Mackay geproefd heeft. Zeer verrast schreef hij, dat de whisky totaal anders was, dan hij zich had voorgesteld. Licht, fris, teer en zeer aangenaam. Het bewijst dat zelfs zo veel jaren geleden al enorm veel zorg en aandacht uitging naar het stoken van whisky. Richard heeft een zeer moeilijke, vermoeiende en lastige taak gehad om een whisky weten te repliceren en is daar uitstekend in geslaagd. De zoetheid, aroma’s van specerijen met de subtiele rokerige tonen, ze zijn allemaal in de replica terug te vinden.

Proefnotitie

Kleur: strogeel. Neus: zacht, aangename aroma’s van appel, peer en verse ananas. Smaak: kruidige tonen van kaneel, rijke toffee, noten, marmelade en heel licht rokerig, dan wat gember en rietsuiker. De afdronk is medium lang, fruitig (sinaasappel) met lichte aroma’s van witte chocolade en iets grassig.