MacAllan 25 jaar Fine Oak

MacAllan 25 jaar Fine Oak

Macallan 25 fine oak

The Macallan distilleerderij was een van de eerste whiskystokerijen in Schotland, ze werd opgericht in 1824 bij een doorwaadbare plaats in de Spey rivier bij de boerderij met de naam Easter Elchies. De Macallan distilleerderij staat vrij hoog boven de noordelijke oever van de rivier de Spey ten noorden van Aberlour onder het toeziend oog van Eastern Elchies House. Dit 18e eeuwse landhuis stamt uit de tijd van Koning Jacobus II. In 1966 werd er een compleet nieuwe distilleerderij naast de oude gebouwd en in 1990 werd het grootste warehouse van Schotland geopend. De whisky die nu gebotteld wordt is voor een groot deel gerijpt op ex-sherry of ex-bourbon vaten, en wel de beste vaten die verkrijgbaar zijn. Hierdoor komt de smaak van de whisky het karakter van de distilleerderij meer naar voren.

Uitgebreide informatie

In de nu nog producerende distilleerderij staan vijf wash en tien spirit stills verhit met gasvlammen. Deze stills zijn opvallend klein en hebben een korte hals. Het zijn dan ook de kleinste gasgestookte stills van Schotland. Door gebruik van het mooie “Golden Promise” graan en voor de rijping gebruikte en zorgvuldig geselecteerde Europese en Amerikaanse eikenhouten vaten, waarin eerder sherry of bourbon gerijpt heeft, ontstaat deze unieke, zachte, delicate en lichte Fine Oak Single Malt Whisky van The Macallan. Het water voor het brouwen komt uit vier geboorde gaten in de grond. Dit is water afkomstig uit de rivier de Spey en door verschillende grondlagen gezakt en zodoende gefilterd. Het water is van constante temperatuur en bevat geen bacteriën. De bekende whiskyschrijver Jim Murray zei, dat het verbluffend was, dat bij het proeven van een nieuwe serie whisky’s, deze allen rond de hoge score van 90 punten uitkwamen.

Proefnotitie

Kleur: helder amber. Neus: rijk, stevig, met aroma’s van perzik, sinaasappel, kruiden en hout. Smaak: vol, met cocos en vanille, iets van rozijnen, citroen en turf en in de afdronk iets kruidigheid met een hint van sherry en sinaasappel.