MacAllan 17 jaar Fine Oak

MacAllan 17 jaar Fine Oak

The Macallan distilleerderij was een van de eerste whiskystokerijen in Schotland, ze werd opgericht in 1824 bij een doorwaadbare plaats in de Spey rivier bij de boerderij met de naam Easter Elchies. De Macallan distilleerderij staat vrij hoog boven de noordelijke oever van de rivier de Spey ten noorden van Aberlour onder het toeziend oog van Eastern Elchies House. Dit 18e eeuwse landhuis stamt uit de tijd van Koning Jacobus II. Deze 14 years old Adelphi Macallan botteling heeft gerijpt in een sherry fust nr. 1046. Gestookt in 1997 en gebotteld in 2012. Cask strength 51.6%. Er zijn slechts 216 flessen gebotteld.

Uitgebreide informatie

In 1966 werd er een compleet nieuwe distilleerderij naast de oude gebouwd en in 1990 werd het grootste warehouse van Schotland geopend. In de nu nog producerende distilleerderij staan vijf wash en tien spirit stills verhit met gasvlammen. Deze stills zijn opvallend klein en hebben een korte hals. Het zijn dan ook de kleinste gasgestookte stills van Schotland. Hier wordt uitsluitend het beste graan nl. het Golden Promise graan gebruikt. Voor de rijping gebruikt men hoofdzakelijk olorosovaten en daarnaast nog wat fino en amontillado sherryvaten. De sherry-rijping en de constante kwaliteit zijn het handelsmerk van The Macallan. Er zijn meer whisky’s met een zware sherry stijl, maar geen daarvan heeft het speciale profiel van The Macallan: de combinatie van sherry, moutigheid, lichte rokerigheid, bloeiende krent en Calvados-accenten, met de eigen opvallende droogheid, rondheid en diepte. Het water voor het brouwen komt uit vier geboorde gaten in de grond. Dit is water afkomstig uit de rivier de Spey en door verschillende grondlagen gezakt en zodoende gefilterd. Het water is van constante temperatuur en bevat geen bacteriën. Voor de Macallan Single malt gebruikt men uitsluitend Oloroso (donkerbruine sherry) vaten, die de malt zo’n donkere kleur en typische smaak geven.

Proefnotitie

Kleur: diep amber. Neus: aroma’s van gedroogde vruchten, honing met een vleugje frisse appel (groen). Dan tonen van gepolijst leer en een mengsel van ceder en sandelhout met een hint van toffee. Smaak: eerst zoete sherry tonen dan tonen van fruit, wat aardse tonen en tannines met tonen van sandelhout en witte chocolade. De afdronk is lang en aangenaam met een licht bittertje, fruitige zoetheid en chocolade. Een mooie, traditionele Macallan.