Longrow Red Shiraz 11 jaar

Longrow Red Shiraz 11 jaar

Longrow Red De tweede batch van Longrow Red is wederom zeer gelimiteerd, met 9000 flessen wereldwijd beschikbaar. De whisky verbleef de eerste zes jaar op refill Bourbon barrels en werd vervolgens overgestoken op vaten waarin voorheen Australische shiraz rijpte. Deze vaten zijn afkomstig van de Long Row Winery van Angove’s. De finish, of moeten we het tweede rijping noemen, duurde vijf jaar. Botteling vond plaats in 2013, op een vatsterkte van 53.7%.

Uitgebreide informatie

De Longrow distilleerderij lag in het centrum van de plaats Campbeltown, gelegen in het zuiden van het schiereiland Mull of Kintyre. In 1824 werd de distilleerderij (direct naast de Springbank distilleerderij) gebouwd, de naam was afkomstig van de wijk Longrow, rondom de gelijknamige kerk. Daar moderniseren niet rendabel was besloot men de distilleerderij alweer in 1896 te sluiten. De familie Mitchell eigenaar van Springbank, kocht de opstallen en gebruikt nu nog een van de warehouses van Longrow, waar de bottellijn zich bevindt. Het interieur is weinig veranderd sinds de oprichting van de distilleerderij. Voor het drogen van de groenmout ( er wordt nog voor 100% zelf gemout) wordt er voor Longrow uitsluitend 100% turf gebruikt. De droogtijd is 48 uur en de malt van Longrow wordt zoals gewoon in Schotland ook twee keer gedistilleerd. Longrow werd voor de eerste keer gestookt in 1973 en in 1987 werd de productie weer hervat. De naam Longrow is eigendom van J. & A. Mitchell & Co. en zodoende is de firma de enige die whisky onder de Longrow naam op de markt mag brengen, zonder dat de eigenlijke distilleerderij nog bestaat. In de Springbank distilleerderij, waar ook de Longrow wordt gestookt, staan drie stills, één washstill, die op stoom en vuur gestookt kan worden, en twee spirit stills, die op stoom gestookt worden. De vijf kleine washbacks zijn van larikshout gemaakt. De gisting in deze washbacks duurt zo’n 70 uur, en dat is uitzonderlijk lang. De mout die voor de Longrow malt gebruikt wordt is stevig geturfd. De new spirit van Longrow wordt gelagerd op alllerlei soorten vaten zoals bourbon, sherry, rum, madeira en refill- vaten. Bij Springbank wordt de gehele productie, ook die van Longrow, zelf nog gebotteld. Het water voor het brouwen komt uit een kunstmatig meer Cross Hill Loch geheten, vernoemd naar een nabijgelegen boerderij en bevindt zich aan de voet van de berg Ben Ghullion. Dit meer, gevoed door smelt en regenwater uit de bergen, is door de Duke of Argyll aangelegd om alle vroegere distilleerderijen van water te voorzien. Alle malts van Longrow zijn un-chill filtered en niet gekleurd. Er worden slechts 100 vaten per jaar afgevuld.

Proefnotitie

Kleur: rood. Neus: in het begin wat turf, gevolgd door tonen van gerookte kaas en haverbrood, met een hint van leer. Smaak: de krachtige turftonen gaan mooi samen de rode wijn aroma’s, tonen van gedroogd zomerfruit en perzik geven het geheel een mooie frisse balans. De afdronk is klassiek Longrow, krachtige turfrook met wat fijne drogende tonen van het hout.