Longrow 7 jaar, Gaja Barolo, 55,8%

Longrow 7 jaar, Gaja Barolo, 55,8%

De Longrow distilleerderij lag in het centrum van de plaats Campbeltown, gelegen in het zuiden van het schiereiland Mull of Kintyre. In 1824 werd de distilleerderij (direct naast de Springbank distilleerderij) gebouwd, de naam was afkomstig van de wijk Longrow, rondom de gelijknamige kerk. Daar moderniseren niet rendabel was besloot men de distilleerderij alweer in 1896 te sluiten. De familie Mitchell eigenaar van Springbank, kocht de opstallen en gebruikt nu nog een van de warehouses van Longrow, waar de bottellijn zich bevindt. Het interieur is weinig veranderd sinds de oprichting van de distilleerderij. Voor het drogen van de groenmout ( er wordt nog voor 100% zelf gemout) wordt er voor Longrow uitsluitend 100% turf gebruikt. De droogtijd is 65 uur en de malt van Longrow wordt zoals gewoon in Schotland ook twee keer gedistilleerd. Longrow werd voor de eerste keer gestookt in 1973 en 1974 daarna volgde sluiting en in 1987 werd de productie weer hervat. Deze Longrow Gaja Barolo, uit de Wood Expression range is zeven jaar oud, gerijpt voor zo’n vijf en half jaar in refilled bourbon vaten en 18 maanden in een vers fust, waar de prachtige Barolo topwijn van Angelo Gaja uit Italië (Piemonte) op heeft gerijpt. Gestookt in oktober 2000 en gebotteld in januari 2008. Er zijn 12120 flessen gebotteld.

Uitgebreide informatie

De naam van Longrow is eigendom van de J. & A. Mitchell & Co. En zodoende is de firma de enige die whisky onder de Longrow naam op de markt mag brengen, zonder dat de eigenlijke distilleerderij nog bestaat. In de Springbank distilleerderij, waar ook de Longrow wordt gestookt, staan drie stills, één washstill, die op stoom en vuur gestookt kan worden, en twee spirit stills, die op stoom gestookt worden. De vijf kleine washbacks zijn van larikshout gemaakt. De gisting in deze washbacks duurt zo’n 70 uur, en dat is uitzonderlijk lang. De mout die voor de Longrow malt gebruikt wordt is stevig geturfd. Eens per jaar worden de distilleerketels bij Springbank schoongemaakt en voordat men weer begint te distilleren voor de Springbank whisky’s wordt er eerst een vollere en meer gemoutte Longrow whisky gestookt. Voor de Springbank wordt drie keer gedistilleerd terwijl voor de Longrow men twee keer distilleerd. De whisky is not chill-filtered zodat de whisky al de oorspronkelijk aroma’s behoudt. Voor het drogen van de groenmout ( er wordt nog voor 100% zelf gemout) wordt er voor Longrow uitsluitend 100% turf gebruikt. De droogtijd is 65 uur. De Longrow distilleerderij lag in het centrum van de plaats Campbeltown, gelegen in het zuiden van het schiereiland Mull of Kintyre. In 1824 werd de distilleerderij (direct naast de Springbank distilleerderij) gebouwd, de naam was afkomstig van de wijk Longrow, rondom de gelijknamige kerk. Daar moderniseren niet rendabel was besloot men de distilleerderij alweer in 1896 te sluiten. De new spirit van Longrow wordt gelagerd op alllerlei soorten vaten zoals bourbon, sherry, rum, madeira en refill- vaten. Deze jonge cask strength Longrow botteling heeft prachtige rokerige en krachtige aroma’s met elegante en zoetige tonen van het Gaja wijnfust. Het water voor het brouwen komt uit een kunstmatig meer Cross Hill Loch geheten, vernoemd naar een nabijgelegen boerderij en bevindt zich aan de voet van de berg Ben Ghullion. Dit meer, gevoed door smelt en regenwater uit de bergen, is door de Duke of Argyll aangelegd om alle vroegere distilleerderijen van water te voorzien. Alle malts van Longrow zijn non chill filtered en niet gekleurd.

Proefnotitie

Kleur: vol amber. Neus: krachtige aroma’s van de Barolo wijndruiven (zwarte bessen) met zoetige mout en rokerige turftonen en tonen van het hout van een notenboom. Smaak: rijke en ook wat zoetige aroma’s van zowel het Bourbon als het Barolo fust, daarna toch de ziltige en rokerige tonen van het Longrow karakter en iets aards. In de afdronk komen de ziltige en rokerige tonen door de terugkerende fruit en wijn aroma’s naar boven.