Kilchoman Vintage 2007

Kilchoman Vintage 2007

Kilchoman Vintage 2007 Slechts een maal per jaar brengt Kilchoman een Vintage Release uit. Ditmaal gedistilleerd in 2007 en met zijn zes jaar is het meteen de oudste Kilchoman tot nu toe. In totaal zijn er minder dan 10.000 flessen gebotteld, waarvan er slechts 600 voor Nederland zijn bestemd. Volgens Managing Director Anthony Wills toont deze botteling een volwassenheid die je eerder zou associëren met een veel oudere whisky.

Uitgebreide informatie

Kilchoman Distillery, opgericht in 2005, is de nieuwste, kleinste en meest westelijk gelegen distilleerderij van Islay. Kilchoman, (uitgesproken als kil-‘ho-man) is een boerderij- distilleerderij en de eerste die sinds 124 jaar op het eiland Islay is gebouwd. Kilchoman geeft iedereen de kans om alles met betrekking tot het distilleren van malt whisky te komen bekijken; van gerst tot fles, volgens de beste grass-roots tradities. Anthony Wills bouwde zijn distilleerderij in de leegstaande gebouwen van de Rockside Farm, een nog werkzame boerderij aan de afgelegen westkant van Islay. De wens was om zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale ingrediënten om een echte oorspronkelijke Islay whisky te maken. Kilchoman is een van de weinige distilleerderijen die zijn eigen traditionele floor malting doen. Na de nodige tegenwerking en tegenslag liep de eerste spirit eind 2005 uit de zeer kleine ketels. Op 9 september 2006 werd de allereerste officiële botteling van Kilchoman gepresenteerd op Islay. Deze New Spirit werd door de kenners beoordeeld als zeer veelbelovend en een uitstekende basis voor een fantastische Islay Malt. Zoals een echte Islay whisky betaamt, wordt er veel turf gebruikt bij het drogen van de gerst. Met 50 ppm turf werd Kilchoman een van de zwaarst geturfde whisky’s. Men gebruikt het eigen bronwater van de distilleerderij om de whisky te reduceren tot 46% alcohol. Dit water komt van de Octofad boerderij, gelegen aan de Rhinns van Islay.

Proefnotitie

Kleur: licht eiken. Neus: tonen van vanille en karamel, met aroma’s van gestoofd fruit, limoen en frisse citrus. Smaak: een fijne zoetheid met tonen van butterscotch combineert mooi met tonen van zacht citrusfruit. In de lang aanhoudende en smeulende afdronk vinden we vooral tonen van turf en fruit.