De pont die je van het eiland Islay naar Jura brengt vaart over de “Sound of Islay”. Er loopt op het eiland Jura maar een weg en aan deze weg staat ook de distilleerderij Isle of Jura. Op het eiland wonen nog geen 200 mensen en meer dan 5000 herten. Isle of Jura komt uit het Noors en betekent dan ook “eiland van de herten”. De distilleerderij is opgericht in 1810 en door achterstallig onderhoud, de daken werden zelfs van de gebouwen gesloopt, werd de distilleerderij in 1969 weer opgebouwd en in 1963 startte de productie weer.
Uitgebreide informatie
Er werd een minder turfhoudende maltwhisky gemaakt dan vroeger en door het succes hiervan werden zelfs de stills in 1978 verdubbeld en werd in 1985 de distilleerderij gemoderniseerd. In het stillhouse van de distilleerderij Isle of Jura staan twee wash stills en twee spirit stills. Deze nogal tamelijk grote stills worden met stoom verhit. De zes washbacks zijn van roestvrij staal en voor de rijping gebruikt men refill vaten. Het koelwater komt uit een meer ten westen van de distilleerderij met de naam “Loch a’Bhaile-Mhargaidh” en dit was vroeger een drink- en rustplaats voor het vee. Het water haalt men via een pijpleiding naar de distilleerderij en is tamelijk turfhoudend. De lichte turfsmaak van de malt van Isle of Jura is dan ook afkomstig van het water dat men gebruikt, aangezien de mout niet met turf wordt gedroogd.
Proefnotitie
Kleur: helder goud. Neus: vol en rijk, turf en door het rijpen op de bourbonvaten heeft deze malt mooie en intense aroma’s gekregen. Zijdeachtig en honing, met tonen van gember en bloemig. Smaak: zachte perzik, honing met lemon en marsepein, een aangename en lange finish, zoals een goede Island malt behoort te zijn.