Highland Park LOKI

Highland Park LOKI

Highland Park LOKI

Loki is de tweede botteling van vier die de “Valhalla Collection” gaan vormen. Hij is vernoemd naar de Noordse god van het vuur. De whisky is 15 jaar oud en gebotteld op 48.7 %. Er zijn wereldwijd slechts 21.000 flessen beschikbaar. Net als Thor, de eerste in de serie, is hij verpakt in een kunstig houtsnijwerk dat een Vikingschip verbeeldt. Loki, de bloedbroeder van Thor, was een kameleontische figuur, impulsief en onvoorspelbaar. Dit enigmatische karakter komt in de whisky tot uiting, fruitig en kruidig in de neus en onverwacht rokerig in de smaak. Het wachten is op opvolgers Freya en Odin…

Uitgebreide informatie

De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo’n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo’n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, vlakbij de zee. De vaten die men gebruikt voor het rijpen van de new spirit zijn refill-, bourbon- en sherryvaten. Het water voor de bereiding van de whisky komt uit een bron, die in de heuvels boven de distilleerderij ligt en Cattie Maggie genoemd wordt. Dit water wordt ook gebruikt voor de inweking van de gerst bij de eigen moutproductie en is rijk aan mineralen en men haalt het via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het water voor het koelen van de condensors komt van het riviertje de Crantit Burn.

Proefnotitie

Kleur: donker goud. Neus: eerst fruitige tonen van limoen en bittere sinaasappel, snel gevolgd door kruidige tonen van kaneel, kardemom en gember, met een accent van tabaksrook. Op de achtergrond wat zoete tonen van honing, drop en toffee en een lichte ziltigheid. Smaak: zeer breed met een heerlijk filmend mondgevoel. De aanzet is rokerig, maar al snel komen de fruitige en kruidige tonen weer tevoorschijn. Limoen, sinaasappel, grapefruit, appels, drop, kaneel en gember. De afdronk is al even rijk, met accenten van vanille, chocolade  en kruidnagel.