Highland Park Leif ericson

Highland Park Leif ericson

Highland Park word gedistilleerd op de Orkney eilanden deze eilanden hebben sinds eeuwen een speciale band met de gevreesde Vikingen. In de achste eeuw zeilden deze noormannen in prachtige ambachtelijk gemaakte eiken vikingschepen richting Orkney om dit eiland te koloniseren zodat hun overtocht richting Amerika korter zou worden. Een van de grote namen van deze ontdekkingsreizigers was Leif Eriksson, uit archieven wordt gedacht dat hij rond 970 na Christus was geboren. Hij kreeg de bijnaam ´Leif the Lucky´omdat in de elfde eeuw een ontdekkingsreis gemaakt heeft waarbij hij de Noord Atlantische oceaan overstak. Dit deed hij door vanaf IJsland richting Groenland (waar hij twee nederzettingen stichtte) te varen en via Labrador (waar hij nog een nederzetting stichtte) zijn reis te beëindigen in Newfoundland. Hij werd hierdoor de eerste Viking die Amerika bereikte. Deze Highland Park is dan ook een ode aan de reisluchtige geschiedenis van Leif “The Lucky”. Dat hij als eerste Europeaan voet heeft gezet op Amerikaanse bodem en daarom is deze limited edition botteling volledig op nieuwe Amerikaans eiken vaten gerijpt.

Uitgebreide informatie

De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo’n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Er wordt nu zo’n 20% van de productie als single malt gebotteld. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo’n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, vlakbij de zee. De vaten die men gebruikt voor het rijpen van de new spirit zijn refill-, bourbon- en sherryvaten. Het water voor de bereiding van de whisky komt uit een bron, die in de heuvels boven de distilleerderij ligt en Cattie Maggie genoemd wordt. Dit water wordt ook gebruikt voor de inweking van de gerst bij de eigen moutproductie en is rijk aan mineralen en men haalt het via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het water voor het koelen van de condensors komt van het riviertje de Crantit Burn. Door een tekort aan single malts in de periode tussen 1995 en 1996 heeft de 12 jaar oude Highland Park nu een hoger aandeel oudere maltwhisky’s, zelfs wel van 27 jaar oude vaten. Ook heeft geen enkele Highland Park whisky meer een toevoeging van karamel gekregen, wat inhoud, dat de kleur van de maltwhisky’s nu consequent verkregen wordt door het gebruik van oudere sherryvaten.

Proefnotitie

Kleur: goudgeel. Neus: volle kruidige aroma’s met tonen van sinaasappelbloesem en zoete honing tonen, vanille, gedroogd eiken hout, mango en meloen aroma’s en licht rokerigheid. Smaak: aangename zachte tonen van vanille en zoet graan met lichte aroma’s van druiven. De afdronk is lang en de zoete tonen van muscovado (ruwe, niet bewerkte rietsuiker met een sterk smaak en hele donkere kleur. Dankt zijn smaak uit de productiemethode, het wordt gemaakt uit rietsuikersap.) zijn fraai in balans met de rokerige tonen van de Orkney eilanden.