Highland Park FREYA

Highland Park FREYA

Highland Park Freya Freya, de Noorse godin van de liefde, vruchtbaarheid en schoonheid. Volgens de mythologie is de weerschijning van haar magische verenmantel in de nachtelijke hemel de oorzaak van het mysterieuze noorderlicht ( Aurora Borealis ). De whisky is vijftien jaar oud en gebotteld op een vatsterkte van 51.2%. Na de kracht van Thor en de rokerigheid van Loki is Freya lichter en fruitiger van karakter.

Uitgebreide informatie

De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo’n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo’n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, vlakbij de zee. De vaten die men gebruikt voor het rijpen van de new spirit zijn refill-, bourbon- en sherryvaten. Het water voor de bereiding van de whisky komt uit een bron, die in de heuvels boven de distilleerderij ligt en Cattie Maggie genoemd wordt. Dit water wordt ook gebruikt voor de inweking van de gerst bij de eigen moutproductie en is rijk aan mineralen en men haalt het via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het water voor het koelen van de condensors komt van het riviertje de Crantit Burn.

Proefnotitie

Kleur: goud. Neus: zoete tonen van amandelen, Madagascar-vanille en witte chocolade smelten samen met fruitige aroma’s van gekonfijte kersen, mango en meloen, met tonen van gazeuse op de achtergrond. Smaak: het hart van de whisky wordt gevormd door geurige turf, zoete tonen komen van gekonfijte sinaasappelschil, butterscotch, rozenblaadjes, sinaasappelbloesem en gember. Levendige tonen van kandij, citroengras en rijp tropisch fruit worden omfloerst door zachte turfrook. In de lange afdronk vinden we tonen van kruiden en turfrook, samen met boomgaardfruit, geroosterde kokos en getoast eikenhout.