Highland Park Dark Origins

Highland Park Dark Origins

Highland Park Dark Origins Highland Park – Dark Origins – Orkney 

Dark Origins is een nieuw onderdeel van het vaste assortiment van Highland Park. De eerste reden voor zijn naam is dat er twee keer zoveel first-fill Sherryvaten voor worden gebruikt als voor de 12 Years Old. De exacte verdeling is 80% first-fill en 20% refill sherryvaten. Het resulteert in een natuurlijke donkerder kleur en een rijkere smaak met nadrukkelijker zoete rooktonen. De naam verwijst tevens naar de duistere oorsprong van Highland Park. Magnus Eunson, overdag geestelijke, maar ’s nachts smokkelaar, was de belastingambtenaren altijd een stapje voor. Hij geldt als de founding father (in de late achttiende eeuw) van wat later Highland Park zou worden. De whisky is un-chill filtered gebotteld op een high strength van 46.8%.

Uitgebreide informatie

De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo’n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo’n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, vlakbij de zee. De vaten die men gebruikt voor het rijpen van de new spirit zijn refill-, bourbon- en sherryvaten. Het water voor de bereiding van de whisky komt uit een bron, die in de heuvels boven de distilleerderij ligt en Cattie Maggie genoemd wordt. Dit water wordt ook gebruikt voor de inweking van de gerst bij de eigen moutproductie en is rijk aan mineralen en men haalt het via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het water voor het koelen van de condensors komt van het riviertje de Crantit Burn.

Proefnotitie

Kleur: mahonie. Neus: rijke combinatie van kruidige Sherry-aroma’s (kruidnagel en nootmuskaat), rijpe bananen, geroosterde hazelnoten en gebakken appels. Smaak: mooi in balans, eerst iets drogende turfrook, gevolgd door tonen van marascakersen en warme donkere chocolade. In de lange afdronk blijven de zoete rooktonen lang natalmen.