GlenRothes Select Reserve + Glazen

GlenRothes Select Reserve + Glazen

Glenrothes select reserve + glazen Het principe van de Glenrothes Select Reserve is het brengen van een constante kwaliteit maltwhisky van de door de malt master geselecteerde vaten. De Select Reserve heeft op de San Fransisco Spirits Competition de felbegeerde gouden medaille gewonnen. Het winnen hiervan bewijst dat deze non-vintage maltwhisky door de malt master met precies dezelfde zorg en hoge eisen zijn gemaakt als de vorige Vintages gouden médailles winnaars van de Glenrothes distilleerderij. Gelukkig is de Select Reserve malt whisky van deze selectie non-vintage vaten, waar zo’n twee jaar van zorgvuldig proeven en selecteren aan vooraf gegaan is, beter te verkrijgen dan de nu reeds zeldzame 16 voorafgaande Vintage bottelingen.

Uitgebreide informatie

De Glenrothes distilleerderij is gevestigd ten zuiden van de plaats Rothes. De Burn of Rothes, die zijn oorsprong in de Mannoch-heuvels vindt, stroomt dwars door het terrein van de distilleerderij. “Rothes” betekent vrij vertaald “ontmoeting van het water”. De Burn of Rothes “ontmoet” ten noordoosten van de plaats Rothes “het water” van de rivier de Spey. Glenrothes geeft de plaats aan waar de distilleerderij gebouwd is, nl. in het dal van de Burn of Rothes. De malt van Glenrothes is bij liefhebbers zeer geliefd. De distilleerderij is gebouwd in 1878. Op 15 mei 1922 ging 200.000 gallon whisky verloren door een brand in warehouse No 1. In 1989 werd het stillhouse geheel vernieuwd en het aantal stills uitgebreid, waarna er in 1989 nog twee stills bij kwamen. Er staan nu vijf wash stills en vijf spirit stills in het stillhouse van Glenrothes, de twintig washbacks zijn van Oregon pine gemaakt. Voor de rijping gebruikt men zowel refill vaten als ex bourbon- en sherry vaten. Voor het herstellen van de vaten heeft men een eigen kuiperij. Rondom de distilleerderij liggen oude landerijen van de Brauchhill farm. Op deze landerijen liggen vier bronnen, die eigendom van de distilleerderij zijn. Van de bron met de naam The Lady’s Well betrekt men via een pijpleiding het brouwwater. Om de condensors te koelen pompt men het water uit het riviertje de Dounie Burn.

Proefnotitie

Kleur: licht goud. Neus: fris, kruidig, rijp fruit, bosbessen en sultanes, citrus en vanille. Neus: jeugdig, licht moutig, kruidig en zoethout met iets van biscuit in de fruitige mooie en zachte afdronk.