Glenmorangie Tagtha

Glenmorangie Tagtha

tagtha The Taghta (spreek uit: tuh-tah) is een “crowd-sourced” whisky, fans van over de hele wereld werden betrokken bij tal van aspecten van deze unieke Glenmorangie. Het type finish, de naam (taghta betekent uitverkorene) en het ontwerp van de verpakking waren een aantal zaken waarin mocht worden meebeslist. Het project onder de naam Cask Masters Selection leidde tot een whisky die na zijn aanvankelijke rijping op traditionele vaten een ongebruikelijke finish kreeg op de sherrysoort manzanilla. In totaal werden er 12.000 flessen gebotteld, niet koud gefilterd en op een sterkte van 46%.

Uitgebreide informatie

De distilleerderij ligt bij Tain langs de kust van de Dornoch Firth, vlak aan de spoorlijn van Inverness naar Wick. De naam komt uit hetGaelic en betekent “vallei van rust”. In 1738 werd op de Morangie boederij reeds bier gebrouwen. Voor het brouwwater gebruikte men toen en nu nog steeds het water van de Tarlogie bron. In 1887 werd de Glenmorangie Distillery Company Ltd. opgericht en de gehele distilleerderij werd verbouwd tot de modernste van Schotland. Bijzonder was het ontwerp van de 5 meter en 14 cm. lange stills, die nu nog de hoogste van Schotland zijn. De grote hoogte van deze stills zou ervoor zorgen dat er een zuiver eindproduct zou ontstaan doordat de zwaardere alcoholen weer naar beneden vallen en de kromming boven aan de hals niet bereiken. De Glenmorangie distilleerderij werd in 1990 uitgebreid en het aantal stills vermeerderd tot acht. In het stillhouse staan nu vier wash stills en vier spirit stills met de opvallend lange nek. Ze worden gestookt op stoom. Voor de rijping van de new spirit worden ex bourbon vaten gebruikt. Het bijzondere van deze vaten is, dat ze in de Verenigde Staten door Glenmorangie geselecteerd zijn en men laat daar ook nieuwe vaten maken. Deze vaten worden voor vier jaar uitgeleend aan de bourbon distilleerderijen Heaven Hill en Maker’s Mark in Kentucky. Nadat deze vaten voor vier jaar gebruikt zijn voor de rijping van bourbonwhisky worden ze naar Schotland verscheept en daar worden ze bij Glenmorangie nog zo’n 30 jaar gebruikt voor de rijping van de malts.

Proefnotitie

Kleur: donker strogeel. Neus: verrassende combinatie van zoet en zout, eerst aroma’s van paranoten, toffee, lijnzaadolie en gedroogde ham, gevolgd door oude balsamico, gedroogd fruit, frisse sinaasappel, kruiden en getoast eikenhout. Smaak: lekker olieachtig mondgevoel met tonen van gekarameliseerde sinaasappel en limoen, sultanarozijnen, bruine suiker, peper en kaneel. Vervolgens wordt hij zilter door tonen van olijven en gezouten cashewnoten, met accenten van getoast eikenhout, walnoten en leer. De afdronk is zacht en rijk met tonen van toffee, karamel, chocolade, dadels en wat hartige accenten.