Glenmorangie Quinta Ruban Giftset

Glenmorangie Quinta Ruban Giftset

De distilleerderij van Glenmorangie ligt aan de kust van de Dornoch Firth, ten noorden van de plaats Tain, direct aan de spoorlijn die van Inverness naar de plaatsen Thurso en Wick loopt. De naam Glenmorangie wordt als “glen moorendzjie” uitgesproken en komt uit het Gealic, wat “vallei van rust” betekent. De naam Glenmorangie komt van de boerderij waar de distilleerderij begonnen is en ook het nabij gelegen bos heeft dezelfde naam. In 1738 werd op de Morangie boerderij begonnen met het brouwen van bier. Het water betrekt men nu nog steeds uit dezelfde waterbron als toen voor het brouwen van het bier. William Matheson, eigenaar van de boerderij kreeg in 1843 een vergunning om te distilleren. De boerderij werd verbouwd en men begon de distilleerderij die nu nog een deel van de naam draagt. De Glenmorangie Port Wood Finish is na 12 jaar lagering op Amerikaans eiken ( refill bourbon vaten) “afgerond” op vaten, waar oude port op gerijpt heeft. Deze afronding “finish” geeft Glenmorangie Port Wood Finish haar heldere antiek koperen kleur. Een bijzondere delicatesse. Een “Quinta” is een wijnboerderij in Portugal en Ruban is het oude Keltische woord voor Ruby.

Uitgebreide informatie

In 1887 werd de Glenmorangie Distillery Co. LTD. opgericht en de boerderij onderging een grote verbouwing. Glenmorangie was na de verbouwing de modernste distilleerderij in die tijd van Schotland. De stills werden indirect met stoom verwarmd door de stoom door een spiraal in de still te laten lopen. Vooral de nieuw ontworpen stills waren zeer bijzonder, nu nog zijn deze stills de hoogste van de Schotse whiskyindustrie. De grote hoogte zou ervoor zorgen dat het eindproduct zuiverder zou zijn, doordat de zwaardere alcoholen weer naar beneden vallen en zo de kromming boven aan de hals niet zouden bereiken. Net voor wereldoorlog 1 werd Glenmorangie verkocht aan de blender Macdonald & Muir en whiskybroker Mr. Durham. Rond 1930 kocht Macdonald & Muir Mr. Durham uit en die is nu nog steeds eigenaar van de Glenmorangie distilleerderij. Door problemen met de verkoop tijdens de drooglegging in Amerika werd de productie in 1936 stopgezet en ook tijdens de tweede wereldoorlog ging de distilleerderij weer dicht door gebrek aan graan. In 1948 draaide de distilleerderij weer op het oude niveau. In de zeventiger jaren werd de distilleerderij grondig gerestaureerd. De moutvloeren verdwenen en het aantal stills werden in 1980 verdubbeld naar vier. Enige jaren later werden de landerijen waar de Morangie boerderij staat en ook de Tarlogie waterbron gekocht om zodoende de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen. In 1990 werd het aantal stills vermeerderd tot acht. In het stillhouse staan nu vier wash stills en vier spirit stills. De stills zijn vrij klein maar hebben een opvallend lange nek, waarmee ze nog steeds de hoogste van Schotland zijn. Ze worden gestookt op stoom. Het water voor de bereiding van de malt komt al eeuwen uit de “Tarlogie Spring” bron. Dit water is hard en bevat zeer veel mineralen. De meeste waterbronnen in Schotland bevatten geen of weinig mineralen en geven zacht water. Voor de rijping van de new spirit worden ex bourbon vaten gebruikt. Het bijzondere van deze vaten is, dat ze in de Verenigde Staten door Glenmorangie geselecteerd zijn en men laat daar ook nieuwe vaten maken. Deze vaten worden voor vier jaar uitgeleend aan de bourbon distilleerderijen Heaven Hill en Maker’s Mark in Kentucky. Nadat deze vaten voor vier jaar gebruikt zijn voor de rijping van bourbonwhisky worden ze naar Schotland verscheept en daar worden ze bij Glenmorangie nog zo’n 30 jaar gebruikt voor de rijping van de malts.

Proefnotitie

Kleur: oud koper. Neus: zachte aroma’s van mandarijnen, mint en chocolade. Smaak: lekkere aroma’s van noten, chocolade, honing en aroma’s van de wijn met lichte citroen tonen. De afdronk is tamelijk lang, aangenaam met terugkerende aroma’s van chocolade, fruit en vanille.