Glenmorangie Nectar D'Or Giftset

Glenmorangie Nectar D'Or Giftset

glenmorangie nectar giftset
De Glenmorangie distilleerderij bij Wick langs de kust van de Dornoch Firth, vlak aan de spoorlijn van Inverness naar Wick. De A9 loopt langs Glenmorangie. De naam komt uit hetGaelic en betekent “vallei van rust”. In 1738 werd op de Morangie boederij reeds bier gebrouwen. Voor het brouwwater gebruikte men toen en nu nog steeds het water van de Tarlogie bron. In 1887 werd de Glenmorangie Distillery Company Ltd. opgericht en de gehele distilleerderij werd verbouwd tot de modernste van Schotland. Bijzonder was het ontwerp van de 5 meter en 14 cm. lange stills, die nu nog de hoogste van Schotland zijn. De grote hoogte van deze stills zou ervoor zorgen dat er een zuiver eindproduct zou ontstaan doordat de zwaardere alcoholen weer naar beneden vallen en de kromming boven aan de hals niet bereiken. Deze Nectar d’Or heeft gerijpt in Bourbon vaten en zijn finish gekregen in mooie wijnvaten waar Sauternes witte wijn in heeft gerijpt. De whisky is non chill-filtered.

Uitgebreide informatie

De Glenmorangie distilleerderij werd in 1990 uitgebreid en het aantal stills vermeerderd tot acht. In het stillhouse staan nu vier wash stills en vier spirit stills met de opvallend lange nek. Ze worden gestookt op stoom. Voor de rijping van de new spirit worden ex bourbon vaten gebruikt. Het bijzondere van deze vaten is, dat ze in de Verenigde Staten door Glenmorangie geselecteerd zijn en men laat daar ook nieuwe vaten maken. Deze vaten worden voor vier jaar uitgeleend aan de bourbon distilleerderijen Heaven Hill en Maker’s Mark in Kentucky. Nadat deze vaten voor vier jaar gebruikt zijn voor de rijping van bourbonwhisky worden ze naar Schotland verscheept en daar worden ze bij Glenmorangie nog zo’n 30 jaar gebruikt voor de rijping van de malts. Men gebruikt ook sherry, port en madeira vaten voor de “wood finish range”. Voor zeldzame bottelingen gebruikt Glenmorangie soms ook wijnvaten. Deze nieuwe Glenmorangie heeft zijn finish gekregen op een prachtig vat van een prestigieus Châteaux uit de Sauternes, waar de heerlijke zoete Sauternes wijn in heeft gerijpt. Vandaar de naam Nectar d’Or. Deze rijping geeft een heerlijk citrusachtig en honingzoet karakter aan de whisky.

Proefnotitie

Kleur: oud goud. Neus: eerst stevig en vettig met vlezige tonen van ananas, banaan en gekonfijte abrikozen die ondersteund worden door een opmerkelijke bittertje in de smaak afkomstig van de rijping op het Sauternes fust. Daarna komen aroma’s van curry en kaneel met bedwelmende bloemen tonen naar boven. Smaak: zijdeachtig zacht, aroma’s van vanille, hout en honing, licht zoute tonen met gebrandde koffie, toffee, geurend brood en lichte kruidigheid met een heerlijk siroopachtige textuur. De afdronk is vettig en smakelijk met mooie aroma’s van fruit, citroen en bijenwas met terugkerende zachte bittere en gemout graan tonen.