Glenmorangie Milsean

Glenmorangie Milsean

Glenmorangie milsean De zevende Private Edition heeft een zeer toepasselijke naam, Milsean is Keltisch voor zoete zaken en zoet is deze Glenmorangie zeker. De whsky kreeg zijn eerste rijping op bourbonvaten. Hierna volgde een tweede rijping van enige jaren op Portugese rode wijnvaten. Deze werden zwaar getoast om de zoetere tonen beter tot uitdrukking te brengen. Het resultaat is een weelderige whisky met een mooie balans tussen de zoete en kruidige tonen. Milsean wordt overigens uitgesproken als “miel-sjohn”.

Uitgebreide informatie

De distilleerderij ligt bij Tain langs de kust van de Dornoch Firth, vlak aan de spoorlijn van Inverness naar Wick. De naam komt uit hetGaelic en betekent “vallei van rust”. In 1738 werd op de Morangie boederij reeds bier gebrouwen. Voor het brouwwater gebruikte men toen en nu nog steeds het water van de Tarlogie bron. In 1887 werd de Glenmorangie Distillery Company Ltd. opgericht en de gehele distilleerderij werd verbouwd tot de modernste van Schotland. Bijzonder was het ontwerp van de 5 meter en 14 cm. lange stills, die nu nog de hoogste van Schotland zijn. De grote hoogte van deze stills zou ervoor zorgen dat er een zuiver eindproduct zou ontstaan doordat de zwaardere alcoholen weer naar beneden vallen en de kromming boven aan de hals niet bereiken. De Glenmorangie distilleerderij werd in 1990 uitgebreid en het aantal stills vermeerderd tot acht. In het stillhouse staan nu vier wash stills en vier spirit stills met de opvallend lange nek. Ze worden gestookt op stoom. Voor de rijping van de new spirit worden ex bourbon vaten gebruikt. Het bijzondere van deze vaten is, dat ze in de Verenigde Staten door Glenmorangie geselecteerd zijn en men laat daar ook nieuwe vaten maken. Deze vaten worden voor vier jaar uitgeleend aan de bourbon distilleerderijen Heaven Hill en Maker’s Mark in Kentucky. Nadat deze vaten voor vier jaar gebruikt zijn voor de rijping van bourbonwhisky worden ze naar Schotland verscheept en daar worden ze bij Glenmorangie nog zo’n 30 jaar gebruikt voor de rijping van de malts.

Proefnotitie

Kleur: goud. Neus: zoet, kruidig en geparfumeerd, aroma’s van suikerriet, rijp fruit, citroenzuurtjes en zachte karamel. Een drupje water geeft aroma’s van gesuikerde pruimen, zoete citroen en limoen, rijpe meloen en boterige kokos. Smaak: lekker boterig en kruidig, tonen van specerijen, chilipeper en zoete snoep worden gevolgd door rijke fruitigheid van gekonfijte sinaasappelschil, kersen, perzik, nectarine, pruimen, meloen en rins fruit met een accent van engelwortel. De afdronk is lang, kruidig en zoet met tonen van gember, bruine suiker, zoete tabak en cake.