Glenmorangie Ealanta

Glenmorangie Ealanta

glenmorangie ealanta

De nieuwste Private Edition van Glenmorangie heet Ealanta, het is de 4e in de serie. De Sonnalta PX was gerijpt in Pedro Ximenez Sherryvaten, de Finealta werd samengesteld uit Amerikaans wit eiken- en Oloroso Sherryvaten, de Artein was de 3e en werd gerijpt in zeldzame Toscaanse wijnvaten. Deze nieuwe in de reeks is gerijpt op nieuwe wit eiken vaten uit het Mark Twain National Forest in Missouri. Het gebruik van deze “virgin oak”-vaten startte begin jaren negentig als experiment door Dr. Bill Lumsden (Director distilling and whisky creation). Deze vaten worden zwaar ‘getoast’ en zorgen daardoor voor een volle, krachtige maar mooi uitgebalanceerde smaak, met nadrukkelijker boterige vanilletonen.

Uitgebreide informatie

De Glenmorangie distilleerderij werd in 1990 uitgebreid en het aantal stills vermeerderd tot acht. In het stillhouse staan nu vier wash stills en vier spirit stills met de opvallend lange nek. Ze worden gestookt op stoom. Voor de rijping van de new spirit worden ex bourbon vaten gebruikt. Het bijzondere van deze vaten is, dat ze in de Verenigde Staten door Glenmorangie geselecteerd zijn en men laat daar ook nieuwe vaten maken. Deze vaten worden voor vier jaar uitgeleend aan de bourbon distilleerderijen Heaven Hill en Maker’s Mark in Kentucky. Nadat deze vaten voor vier jaar gebruikt zijn voor de rijping van bourbonwhisky worden ze naar Schotland verscheept en daar worden ze bij Glenmorangie nog zo’n 30 jaar gebruikt voor de rijping van de malts. Men gebruikt ook sherry, port en madeira vaten voor de “wood finish range”. Voor zeldzame bottelingen gebruikt Glenmorangie soms ook wijnvaten.

Proefnotitie

Kleur: donker goud. Neus: zachte toffee en butterscotch aroma’s, vanille, een mix van gestoofd fruit en een hint van menthol. Smaak: gesuikerde sinaasappelschillen, zoete amandelen en vanille, samen met paranoten en toffee. De finish is lang en complex met smaken van kruidnagel, gember en anijs.