Edradour, Sauternes

Edradour, Sauternes

Edradour Sauternes Na de overname van Edradour door Signatory Vintage Scotch Whisky Co. ontstond de Straight from the Cask-serie. Deze Sauternes cask finish is gedistilleerd op 30 juni 2000. Na rijping op Bourbon hogsheads werd de whisky op 29 oktober 2008 overgestoken op Sauternes hogsheads. Uiteindelijk zijn er op 12 april 2013 slechts 430 flessen gebotteld. Door de rijping op wijnvaten ontwikkelen sommige maltwhisky’s zich rijker met meer tannines en aroma’s. Deze Edradour Sauternes finish bevestigt deze ontwikkeling, het is een rijke malt met krachtige wijnaccenten.

Uitgebreide informatie

De Edradour distilleerderij ligt vlakbij het plaatsje Pitlochry, vanaf de A9 nog een klein weggetje af en dan zie je de kleinste distilleerderij van Schotland in de Glen van de Edradour Burn liggen. Edradour zou “tussen twee wateren liggend” betekenen. De distilleerderij is in 1825 door de lokale boeren opgericht. Ze mouten zelf hun eigen gerst en distilleerden hun eigen whisky. Edradour werd door de jaren heen diverse keren verkocht, maar er is in al die jaren nauwelijks iets veranderd. De meeste instrumenten die in de distilleerderij van Edradour staan, dateren nog van de oprichting. Er staan één wash still en één spirit still en een kleine open mash tun en twee kleine washbacks. De drie man die er werken produceren per jaar het aantal liters dat een andere distilleerderij in een week maakt. De whisky wordt dan ook “The hand made malt” genoemd. Voor de bereiding van de malt gebruikt men het water uit een ondergrondse bron, die de naam Moulin draagt. Uit de Edradour Burn, die voor het stillhouse langs stroomt, pompt men het koelwater. In 2002 is de distilleerderij door de Signatory Vintage Scotch Whisky Co. Ltd. overgenomen.

Proefnotitie

Kleur: donker koper. Neus: rijk en verfijnd, aroma’s van rozijnen en honing, die kenmerkend zijn voor Sauternes, een licht bittertje van gemout graan en exotisch fruit (ananas, passievrucht). Smaak: zuiver en krachtig, de tonen van rozijnen komen terug,  met aroma’s van noten (amandel, hazelnoten), kruidigheid en gedroogd fruit. De afdronk is lang en vol, met meer fruitigheid en tonen van getoast eikenhout.