Edradour Ruby Port 2003

Edradour Ruby Port 2003

Edradour Ruby Port De Edradour distilleerderij ligt vlakbij het plaatsje Pitlochry, vanaf de A9 nog een klein weggetje af en dan zie je de kleinste distilleerderij van Schotland in de Glen van de Edradour Burn liggen. Edradour zou “tussen twee wateren liggend” betekenen. Deze limited release Edradour Port Wood botteling heeft de volledige 10 jaar gerijpt op een port fust, dat minimaal 20 jaar in gebruik is geweest voor de rijping van port. De whisky is gestookt in juni/juli 2003 en deze tweede batch van een gelimiteerde hoeveelheid van 2500 flessen is gebotteld in januari 2015. Een heerlijke whisky voor de liefhebber en prima bij een chocoladedessert en kaas plateau.

Uitgebreide informatie

De distilleerderij is in 1825 door de lokale boeren opgericht. Ze mouten zelf hun eigen gerst, en distilleerden hun eigen whisky. Edradour werd door de jaren heen diverse keren verkocht, maar er is nauwelijks iets veranderd. The Edradour wordt beschouwd als de parel onder de distilleerderijen. De meeste instrumenten die in de distilleerderij van Edradour staan, dateren nog van de oprichting. Er staan één wash still en één spirit still en een kleine open mash tun en twee kleine washbacks. Voor de rijping van de malt worden alleen sherryvaten gebruikt. De drie man die er werken produceren per jaar het aantal liters dat een andere distilleerderij in een week maakt. De whisky wordt dan ook “The hand made malt” genoemd. Voor de bereiding van de malt gebruikt men het water uit een ondergrondse bron, die de naam Moulin draagt. Uit de Edradour burn, die voor het stillhouse langs stroomt, pompt men het koelwater. In 2002 is de distilleerderij door de Signatory Vintage Scotch Whisky Co. Ltd. overgenomen.

Proefnotitie

Kleur: roodkoper. Neus: fijne aroma’s van rode wijn met tonen van fruit (rode en zwarte bessen), die met de spirit mooi samensmelten tot een geurig en harmonisch geheel. Daarna tonen van aalbessen, zure kersen, roomboter en thee, met een zeer aangename (ongebruikelijke) kruidigheid en aroma’s van koffielikeur. Smaak: nog meer wijn en fruit aroma’s dan bij de neus, met tonen van zuurtjes, bubbelgum, ananas, lichte karamel (vanille), rijpe peren en zelfs wilde aardbeien. Bijzonder fraai en geheel anders dan andere bottelingen van Edradour. De afdronk is lang, krachtig, fris en helder met tonen van jam en fruit. Voor de liefhebber van fruitige whisky’s een absolute aanrader.