Edradour 2003, Ruby Port

Edradour 2003, Ruby Port

edradour 12 port

Door de overname van de distilleerderij The Edradour door Signatory Vintage Scotch Whisky Co. komen er nu kleine partijen zeer speciale bottelingen op de markt zoals deze un-chillfiltered 12 jaar oude cask strength Port wood finish van 56.1%. Gestookt op 13 juni 2000, kreeg deze whisky zijn eerste rijping op bourbon hogsheads. Op 10 december 2010 werd hij overgestoken in een Port pipe na deze tweede rijping gebotteld op 15 september 2012. Het aantal gebottelde 0.5 ltr. flessen is slechts 1005. De Edradour maltwhisky is een uitstekende partner voor de “marriage” met vaten waarin versterkte wijnen gerijpt hebben. Deze botteling met zijn finish op port vaten, geeft een verrassende frisheid en complexiteit aan de whisky.

Uitgebreide informatie

De Edradour distilleerderij ligt vlakbij het plaatsje Pitlochry, vanaf de A9 nog een klein weggetje af en dan zie je de kleinste distilleerderij van Schotland in de Glen van de Edradour Burn liggen. Edradour zou “tussen twee wateren liggend” betekenen. De distilleerderij is in 1825 door de lokale boeren opgericht. Ze mouten zelf hun eigen gerst, en distilleerden hun eigen whisky. Edradour werd door de jaren heen diverse keren verkocht, maar er is nauwelijks iets veranderd. The Edradour wordt beschouwd als de parel onder de distilleerderijen. De meeste instrumenten die in de distilleerderij van Edradour staan, dateren nog van de oprichting. Er staan één wash still en één spirit still en een kleine open mash tun en twee kleine washbacks. Voor de rijping van de malt worden alleen sherryvaten gebruikt. De drie man die er werken produceren per jaar het aantal liters dat een andere distilleerderij in een week maakt. De whisky wordt dan ook “The hand made malt” genoemd. Voor de bereiding van de malt gebruikt men het water uit een ondergrondse bron, die de naam Moulin draagt. Uit de Edradour burn, die voor het stillhouse langs stroomt, pompt men het koelwater. In 2002 is de distilleerderij door de Signatory Vintage Scotch Whisky Co. Ltd. overgenomen.

Proefnotitie

Kleur: licht helder roodbruin. Neus: zachte vanille arom’s met houttonen en een kruidig aroma. Smaak: levendig, gekruid, met volle aroma’s van fruit (sinas en perzik). Afdronk: subtiel, rokerig, iets gebrand.