Cragganmore 14 jaar

Cragganmore 14 jaar

De Cragganmore distilleerderij ligt vlakbij de plaats Aberlour in zuidwestelijke richting. Langs de distilleerderij loopt de Speyside Way. Dit is een bekende wandelroute waar vroeger de Strathspey Railway liep. De trein die hierover liep bevoorraadde de distilleerderijen en vervoerde de whisky naar de steden voor de verkoop aldaar. De naam Cragganmore komt van Craggan More Hill, wat “de grote ruige rots” betekent en die ten zuiden van de distilleerderij ligt. John Smith, de in die tijd de meest ervaren distillateur van Schotland, bouwde in 1869 de Cragganmore distilleerderij. Bij de verbouwingen in 1964 werden het aantal stills verdubbeld en in 1996 installeerde men een nieuwe mash tun en ook computers om het productieproces beter te kunnen controleren. Vandaag de dag is de Speyside vermaard om zijn subtiele malt whisky’s en vanwege de zalmvisserij. Hier, in deze vruchtbare driehoek tussen de bergen en de zee, lang bekend als de Tuin van Schotland, wordt Cragganmore single malt whisky gedistilleerd.

Uitgebreide informatie

Bij Cragganmore worden voor de distillatie twee wash stills en twee spirit stills gebruikt. De zes washbacks die voor de gisting gebruikt worden zijn van Oregon pine. De spirit stills in het stillhouse vallen door de ongewone vorm bijzonder op. Deze hebben nl. geen traditionele zwanenhals maar hier zijn ze van boven afgetopt en dichtgemaakt, waarna aan de zijkant net onder de platte top een gat is gemaakt, daar is een buis in bevestigd die naar de condensors leidt. De top van de stills loopt zodoende niet via een geleidelijke bocht maar via een verloop stuk. John Smith heeft deze zelf ontworpen om zo een lichter eindproduct te verkrijgen. De zwaardere alcoholen zouden in de “hoed” al condenseren en als reflux terug in de stills vallen en zodoende niet in het eindproduct terechtkomen. Dit verklaart de enorme complexiteit van de Cragganmore malt. Het water dat bij Cragganmore gebruikt wordt komt uit de bron Altnacriche die zich op de Craggan More Hill bevindt. Het koelwater wordt via een pijpleiding uit de rivier de Spey gehaald. Gerst is van nature een belangrijk landbouwgewas en door de aanwezigheid van de snelst stromende rivier van Schotland en de turf uit de heuvels in het zuiden vond ‘Big’ John Smith, de eerste eigenaar van Cragganmore, dit de perfecte locatie voor de perfecte distilleerderij. Daar was eigenlijk niets op aan te merken. Achtereenvolgende eigenaars van Cragganmore hebben er steeds naar gestreefd om ‘Big’ John Smith zijn visie voort te zetten bij de productie van de zoetste, meest complexe whisky. Vaak zijn er tonen van fruit en honing te vinden en heel wat proevers spraken van aroma’s van vruchtencake en toffee. Een van de grootste uit de Speyside. Elegant en eenvoudig. Onthult zichzelf geleidelijk, bijna aarzelend. Een bloeiende smaak vol aroma’s en een lang aanhoudende afdronk. Zoals ook deze speciale, gelimiteerde Friends of the Classic Malts, 14 jaar oude Cragganmore botteling. Er zijn 13000 flessen gebotteld.

Proefnotitie

Kleur: goud. Neus: aangename tonen van fruit (appels), honing, romig en tonen van hout, leer en vanille. Smaak: romig met zoete tonen van honing en noten, dan lekkere warme aroma’s van rijpe abrikozen en rijpe bananen. Met een beetje water eerst meer honing, dan zoet en aangenaam lekker. De afdronk is tamelijk lang met zoet-zure tonen (bessen), hout en vanille aroma’s, moutig en heel licht rokerig. Elegante Speyside whisky.