Bunnahabhain Moine (peated)

Bunnahabhain Moine (peated)

Bunnahabhain is de meest afgelegen distilleerderij op Islay, bereikbaar via een lang, smal en slingerend weggetje, of per bootje. Bunnahabhain heeft een eigen, kleine pier.

“Moine” betekent in het Gaelic “turf” en dat komt bij deze Malt Whisky goed naar voren. Hij is vol en rokerig met een intense en aardse smaak. Een rijping op bourbonvaten, zonder koude filtering en met zijn natuurlijke kleur gebotteld op de voor Bunnahabhain gebruikelijke sterkte van 46.3%.
Het lijkt er op dat hij net als Stiùireadair tot het kernassortiment van Bunnahabhain gaat behoren. De naam Bunnahabhain komt uit het Gaelic en betekent ” Monding van de rivier”

Net zoals alle andere distilleerderijen op Islay betrekt ook Bunnahabhain de mout van de Port Ellen mouterij. Het grote verschil met de andere distilleerderijen op Islay is, dat men normaal gesproken op Bunnahabhain de mout niet droogt met turf maar met warme lucht, behalve met deze Moine-expressie, die is vol en rokerig.

Proefnotities Bunnahabhain Moine:

Kleur: Licht Goud
Neus: lekker dik en olieachtig met aroma’s van zoete turfrook, medicinale invloeden van jodium en de zilte zee en frisheid van citrusfruit.
Smaak: tonen van zoete rook, turf, citrusfruit, de zee blijft nadrukkelijk aanwezig.
Afdronk: lekker lang en een licht accent van teer.

BUNNAHABHAIN DISTILLERY

Bunnahabhain

Opgericht: 1881
Gebied: Islay
Eigenaar: Burn Stewart Distillers Ltd (onderdeelvan CL World Brands Ltd).
Uitrusting: 2 wash stills, 2 spirit stills
Percentage: 46,3%