Bruichladdich Waves

Bruichladdich Waves

Bruichladdich waves

De distilleerderij Bruichladdich is de meest westelijk gelegen distilleerderij in Schotland. Rijdend langs de zeearm Loch Indaal kom je in het dorpje Bruichladdich, waar de gelijknamige distilleerderij staat. Bij helder weer kun je aan de overkant Bowmore zien liggen. De naam Bruichladdich komt uit het Gaelic en betekent “heuvel over de zee”. De distilleerderij werd gebouwd in 18881 en in 1886 werd de Bruichladdich Distillery Co Ltd. opgericht.

Uitgebreide informatie

Na vele sluitingen en overname’s werd in 1975 het aantal stills verdubbeld en in 1981 vierde Bruichladdich haar 100 jarig bestaan. Na weer een sluiting in 1995 werd de distilleerderij in 2001 aangekocht door de onafhanklijke bottelaar Murray McDavid . De Bruichladdich Distillers Company is nu eigendom van 25 aandeelhouders. De Bruichladdich distilleerderij is practisch niet veranderd sinds de oprichting, de vloer waar de twee wash stills en de twee spirit stills staan is nog van hout. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van Oregon pine en voor de rijping gebruikt men sherry-, bourbon- en ook refill vaten. Het water dat men gebruikt voor de bereiding van de whisky en ook voor het koelwater komt uit een klein meertje in de heuvels. De malt van Bruichladdich is non chill filtered en wordt uitsluitend op de distilleerderij gebotteld. Master Distiller Jim McEwan heeft zich door de wilde zeeën en door stormen geteisterde kusten van zijn geboorte eiland laten inspireren bij de ontwikkeling van deze Bruichladdich Waves single malt. Een serie van contrasterende aroma’s van zowel gebruikte Bourbon als Madeira vaten met medium en niet al te zware peat niveau’s (18 ppm). Golf na golf openbaren zich de complexe aroma’s die een aangename en toch iets zoete “dram” voortbrengen, met net die frisse tonen van de ziltige oceaan op de achtergrond.

Proefnotitie

Kleur: goud. Neus: mooie licht zoetige aroma’s van veenbessen, rozijnen, vanille met tonen van rokerige turf en ziltige aroma’s van de zee. Neus: aroma’s van fruit met tonen van vanille en turf, daarna frisse en ziltige aroma’s van de zee. In de afdronk terugkerende lichte zoetige aroma’s van het fruit (bessen en rozijnen) met aroma’s van rokerige turf met de kust aroma’s.