Bruichladdich Rocks

Bruichladdich Rocks

Bruichladdich Rocks is de vierde uitgave in de range van de “Designer Malts” ontworpen door Master Distiller Jim Mc.Ewan. Naar zijn zeggen wilde hij geen fabrieksmatige malt produceren, maar een whisky ontwerpen die de ruige schoonheid van het eiland Islay weerspiegelde. Het eiland waar hij heel zijn leven al woont. De whisky moest een regenboog van aroma’s bezitten om het werkelijke kunstenaarstalent van distilleren te tonen. Die inspiratie haalde McEwan uit zijn favouriete plek op het eiland waar de oudste rotsen (rocks) van Schotland de woeste Atlantische oceaan trotseren. Zonder geremd te zijn, zoals bij de productie van een single Vintage, kon Jim McEwan gebruik maken van de beste vaten. Hij gebruikte die verschillende vaten van diverse jaren, (1990, 1993, 1998 en 2001) om daar de mooiste karakters van te combineren. Deze vrijheid van werken gaf aan de whisky een grotere complexiteit. Na rijping op Bourbon vaten, kreeg de whisky nog een finish op wijnvaten, waar een wijn uit Banyuls (Cave de l’Abbé Rous, Frankrijk) gemaakt van de Grenache druif, op gerijpt heeft. Dit om nog meer fruit aroma’s toe te voegen aan de Bruichladdich Rocks maltwhisky. 

Uitgebreide informatie

De distilleerderij Bruichladdich is de meest westelijk gelegen distilleerderij in Schotland. Rijdend langs de zeearm Loch Indaal langs Caol Ila en Bunnahabhain kom je in het dorpje Bruichladdich, waar de gelijknamige distilleerderij staat. Bij helder weer kun je aan de overkant Bowmore zien liggen. De naam Bruichladdich komt uit het Gaelic en betekent “heuvel over de zee”. De distilleerderij werd gebouwd in 1881 en in 1886 werd de Bruichladdich Distillery Co Ltd. opgericht. Na vele sluitingen en overnames werd in 1975 het aantal stills verdubbeld en in 1981 vierde Bruichladdich haar 100 jarig bestaan. Na weer een sluiting in 1995 werd de distilleerderij in 2001 aangekocht door de onafhanklijke bottelaar Murray McDavid. De Bruichladdich Distillers Company is nu eigendom van 25 aandeelhouders.De Bruichladdich distilleerderij is practisch niet veranderd sinds de oprichting, de vloer waar de twee wash stills en de twee spirit stills staan is nog van hout. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van Oregon pine en voor de rijping gebruikt men sherry-, bourbon- en ook refill vaten. Het water dat men gebruikt voor de bereiding van de whisky en ook voor het koelwater komt uit een klein meertje in de heuvels. De malt van Bruichladdich is non chill filtered en wordt uitsluitend op de distilleerderij gebotteld. Bruichladdich Rocks is een a-typische Islay whisky, de malt bevat geen turf smaak en heeft geen ziltige aroma’s. 

Proefnotitie

Kleur: amber met oranje tinten. Neus: wijds, fruit (groen appels), suiker met vanille smaak, mooie kruidigheid en lichte tonen van wijn en aroma’s van champagne met aardbeien. Smaak: in aanvang zeer zoet, daarna wat tannines en peper, rood fruit (kersen, aardbeien), kruidig, vettig en hout, iets bitter in de lange afdronk waar de aroma’s van de rode wijn weer naar boven komen.