Bruichladdich 15 jaar Valhalla Links

Bruichladdich 15 jaar Valhalla Links

Bruichladdich Valhalla

De distilleerderij Bruichladdich is de meest westelijk gelegen distilleerderij in Schotland. Rijdend langs de zeearm Loch Indaal kom je in het dorpje Bruichladdich, waar de gelijknamige distilleerderij staat. Bij helder weer kun je aan de overkant Bowmore zien liggen. De naam Bruichladdich komt uit het Gaelic en betekent “heuvel over de zee”. De distilleerderij werd gebouwd in 1881 en in 1886 werd de Bruichladdich Distillery Co. Ltd. opgericht. Deze bijzondere 15 jaar oude Bruichladdich Links – Torrey Pines “3rd Hole”, heeft 15 jaar gerijpt op Bourbon vaten. Daarna voor zijn finish nog enige tijd gerijpt op wijnvaten van het beroemde wijnhuis Château Latour, 1er cru uit de Pauillac, Bordeaux. De maltwhisky behoort bij de gelimiteerde Bruichladdich Links bottelingen, uitgezocht door Jim McEwan, de Master Distiller. Deze Links associeërt de unieke kwaliteit van de Single Malt met de kunst van Graeme W. Baxter, een der beste kunstenaars ter wereld betreffende Golfsport.

Uitgebreide informatie

Na vele sluitingen en overname’s werd in 1975 het aantal stills verdubbeld en in 1981 vierde Bruichladdich haar 100 jarig bestaan. Na weer een sluiting in 1995 werd de distilleerderij in 2001 aangekocht door de onafhanklijke bottelaar Murray McDavid . De Bruichladdich Distillers Company is nu eigendom van 25 aandeelhouders.De Bruichladdich distilleerderij is practisch niet veranderd sinds de oprichting, de vloer waar de twee wash stills en de twee spirit stills staan is nog van hout. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van Oregon pine en voor de rijping gebruikt men sherry-, bourbon- en ook refill vaten. Het water dat men gebruikt voor de bereiding van de whisky en ook voor het koelwater komt uit een klein meertje in de heuvels. De malts van Bruichladdich zijn un chill- filtered en wordt uitsluitend op de distilleerderij gebotteld. Buiten de 10- 15- en 20 jaar oude Bruichladdich komen er nu ook speciale bottelingen met jaartal als limited editions op de markt. Van deze 8th release heeft men gekozen voor de 3rd hole van de Torrey Pines golfbaan in de Verenigde Staten en er zijn slechts 18000 genummerde flessen op de markt gebracht. De maltwhisky is non chill filtered en niet gekleurd.

Proefnotitie

Kleur: fris rood. Neus: aangename fruitaroma’s van rode appels en tonen van butterscotch, bosbessen en lichte tonen van likeur. Smaak: rood fruit met aroma’s van rode wijn, appel, bosbessen, tonen van zoetig gemout graan, likeur en chocolade. In de fraaie afdronk weer terugkerende tonen van rode appels met zachte aroma’s van wijn, vanille en chocolade.