Bowmore Springtide

Bowmore Springtide

Bowmore springtide

 

De distilleerderij van Bowmore bezit het oudste pakhuis in Schotland, Vaults No. 1, dat op de oever van Loch Indaal staat.

Bowmore komt uit het Gaelic en “Bow” betekent baai en “More” groot.

Tijdens de Tweede wereldoorlog heeft de haven van Bowmore dienstgedaan voor het Britse leger, dat met een daar gestationeerde controlepost Duitse duikboten moest opsporen.

Bowmore Springtide is deel van een serie van drie bottelingen die in 2012 speciaal voor de travel retail zijn gebotteld. De whisky heeft hoofdzakelijk gerijpt op first fill Oloroso vaten en is un-chill filtered op vatsterkte gebotteld ( 54.9% ). Springtide (springtij) is vernoemd naar het maximale getijdeverschil dat ontstaat als aarde, maan en zon in een lijn staan.

Proefnotities Bowmore Springtide.

Kleur: amber.
Neus: fraaie balans tussen het Islay-karakter en de aroma’s van rijping op de oloroso sherry vaten. Eerst hebben zoete aroma’s van chocolade, rozijnen en gedroogde vijgen, karameltoffee en christmas pudding de overhand, maar ziltige tonen van de zee en een vleug turfrook zijn duidelijk aanwezig.
Smaak: eerst tonen van turf en rokerig hout, maar al snel weer de zoetheid van chocolade, toffee, vijgen en rozijnen. Later wat accenten van koffie en bloesemhoning.
Afdronk: lang en zoet, met terugkerende rokerige tonen en zoete kruiden. Een rijke en fruitige Bowmore met een verleidelijke zoetheid.

BOWMORE DISTILLERYTest

Opgericht: 1779
Gebied: Islay
Eigenaar: Suntory
Uitrusting: 2 wash stills, 2 spirit stills
Percentage: 54,9%