Bowmore 10 jaar Tempest 55,1%

Bowmore 10 jaar Tempest 55,1%

Bowmore Islay Single Malt Whisky gaat zijn wereldwijde top 10-positie versterken. In een uitgekiend plan worden verpakkingen en imago aangepast en richt het bedrijf zich op een serie exclusieve tradionele top whisky’s. Deze nieuwe en langverwachte Bowmore Tempest is anders dan alle andere Bowmore single malts. Zoals de naam al suggereert, vangt de smaak van Bowmore Tempest de ruige en stormachtige aroma’s en smaken van de zee op. De whisky wordt in kleine oplage geproduceerd en heeft gerijpt in bourbonvaten. De rijping in deze vaten voltrekt zich in de oude gewelven van de oudste distilleerderij (1779) van het eiland Islay slechts op een paar meters verwijderd van de krachtige golven van Loch Indaal. De whisky van deze small batch is non-chill filtered en er zijn slechts 12000 flessen gebotteld. Het is fantastisch dat de Bowmore distilleerderij zich ook heeft aangesloten bij de vele onafhankelijke bottelaars die reeds prachtige jonge en zeer fraaie Bowmore’s in de afgelopen jaren hebben gebotteld. Deze Bowmore Tempest is een zelfs een beetje zoeter dan de meeste bottelingen van de independent bottlers.

Uitgebreide informatie

Het eiland Islay ligt ten zuidwesten van Schotland. De Bowmore distilleerderij staat in de gelijknamige plaats. Dit is de hoofdstad van het eiland en ligt aan de zeearm Loch Indaal. Bowmore komt uit het Gaelic en “Bow” betekent baai en “More” groot. De betekenis duidt dus op de grote baai Loch Indaal waar Bowmore aan is gelegen. De Bowmore distilleerderij werd gebouwd in 1779 door David Simpson en is de oudste distilleerderij van het eiland. Tijdens de Tweede wereldoorlog heeft de haven van Bowmore dienstgedaan voor het Britse leger, dat met een daar gestationeerde controlepost Duitse duikboten moest opsporen. Na vele overname’s is in 1994 Morrison Bowmore Ltd. in handen van de Japanse whiskyfirma Suntory, die voor 100% eigenaar van de distilleerderij Bowmore is. In het stillhouse van Bowmore staan twee wash stills en twee spirit stills, allen op stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van Oregon pine en staan in één rij. Boven de washbacks zijn bordjes gemonteerd met daarop de namen van de eigenaars en de jaartallen dat ze eigenaar van Bowmore waren. Bij Bowmore worden nog steeds drie moutvloeren gebruikt, hier komt zo’n 30% van de gebruikte mout vandaan, het overige deel komt van de mouterij van Port Ellen. Bowmore rijpt zijn delicate whisky’s in de befaamde gewelven van het bedrijf. Omdat deze zich onder zeeniveau bevinden heersen hier ideale omstandigheden. De new spirit rijpt op sherry- en bourbon vaten en er worden ook refills gebruikt. De warehouses staan net nuiten de plaats Bowmore, maar er worden ook nog een aantal warehouses gebruikt rondom de distilleerderij, al dan niet gebruikt voor de rijping van whisky. Een warehouse is zelfs omgebouwd als zwembad voor de bewoners van het eiland. Dit zwembad wordt verwamd met verloren warmte van de distilleerderij. Het water voor de productie is afkomstig van regenwater uit de heuvels, het water stroomt over de turfhoudende grond door een gegraven kanaaltje met de naam “Distillerie Lade”. Het water voor het koelen van de condensors komt uit de kraan. De Bowmore distilleerderij is de meest bezocht distilleerderij van het eiland.

Proefnotitie

Kleur: helder goud. Neus: pittig, helder, mineralig, rokerig met aroma’s van turf en tonen van de kust ( ziltig en pekel) en lichte tonen van limoenen. Met water komen tonen van crême brulée naar boven met aroma’s van oranjebloesem en iets van boter en met complexe tonen die vooral in oudere Islay whisky’s te vinden zijn zoals jodium, kamfer en mint thee. Smaak: prachtige combinatie van turf, citrus, citroenen en sinaasappels met tonen van peper en jodium en lichte kruidige tonen van het eikenhout op de achtergrond, dan de gebruikelijke tonen van nootmuskaat, kaneel en gember. Alles zeer fraai in balans en goed drinkbaar op vat sterkte. Met water: veel complexere aroma’s met meer kruiden en zelfs tonen van hars. De afdronk is lang, fris, complex en zeer goed in balans met aroma’s van citrus fruit en iets zoetere tonen van marmelade.