Balvenie 15 jaar Single Barrel

Balvenie 15 jaar Single Barrel

balvenie 15

The Balvenie Single Barrel Malt is een 15 jaar oude single malt whisky afkomstig van één enkel bourbon vat van één distillatie. Van elk vat worden maximaal 350 flessen, die met de hand genummerd worden, gebotteld. Iedere fles is dus uniek,daar elk vat verschillend is van kwaliteit. De Balvenie Malt Master selecteert alleen de beste vaten voor deze Single Barrel 15 years old malt.

Uitgebreide informatie

William Grant kocht tijdens het bouwen in 1893 tweedehands wash – en spirit stills van Lagavulin en Glen Albyn. Dit deed hij niet om geld uit te sparen maar hij wilde stills hebben, die hadden bewezen dat ze geschikt waren voor het produceren van goede whisky. Er staan nu negen stills met een zeer lange nek en worden met stoom gestookt. Een bijzonderheid is, dat men bij The Balvenie nog eigen moutvloeren gebruikt. Op deze vloeren wordt zo’n 15% voor eigen productie geproduceerd. Voor de malt bereiding gebruikt men water uit de Robbie Dubh-bronnen. En voor het koelen van de condensors wordt water uit de rivier de Fiddich gepompt. Voor de rijping van de malt gebruikt men bij Balvenie het meest bourbonvaten. Zo’n 18 % sherryvaten wordt gebruikt voor de Double Wood.

Proefnotitie

Neus: doordringend en droog met een vleugje zoet. Smaak: 15 jaar rijpen geeft een rijke, zachte malt met de volle nasmaak van karamel en vanille.