Auchroisk 1994

Auchroisk 1994

Auchroisk 94 De distilleerderij Auchroisk is gelegen aan de weg richting Craigellachie even voorbij het plaatsje Rothes in de Speyside. De naam Auchroisk komt uit het Gaelic en betekent “ondiepe oversteek over de rode stroom”, dit is de naam van het beekje wat achter de distilleerderij stroomt nl. de Burn of Mulben waar men het koelwater uit betrekt. Belangrijk voor de vestiging van de distilleerderij op deze plek is ook de aanwezigheid van de waterbron Dorie’s Well, een rijke bron van zacht en puur bronwater. De distilleerderij werd in 1973 gebouwd. Het is een modern uitziend gebouw en het was de bedoeling om uitsluitend maltwhisky te stoken voor de blended whisky markt, vooral voor de eigen J&B blend. In 1986 kwam er toch een maltwhisky op de markt die nu zo’n 10% van de totale productie inneemt.

Uitgebreide informatie

In de moderne, maar niet lelijke gebouwen van de Auchroisk distilleerderij staan in het stillhouse vier wash stills en vier spirit stills die verhit worden met stoom. Er staan acht washbacks en de distilleerderij heeft een eigen vattingruimte. In deze ruimte mengt men verschillende soorten maltwhisky’s voor de J&B blended whisky. Door het mengen van de verschillende malts van andere distilleerderijen liggen er grote voorraden whisky te rijpen. Om deze goed uit elkaar te houden worden de spiegels van de fusten overgespoten met verf, zodat men er op kan schrijven wat er zich in de vaten bevindt. Het water om te brouwen komt uit de bron Dorie’s Well. Het koelwater voor de condensors komt uit de Burn of Mulben, genoemd naar een klein dorpje in de buurt. Deze beek stroomt direct achter de distilleerderij en mondt uit in de rivier de Spey. De naam Auchroisk was zo moeilijk uit te spreken, dat men de whisky ook onder een andere naam uitbrengt nl. The Singleton. De naam Auchroisk wordt wel door de Independent Bottlers gebruikt.

Proefnotitie

Kleur: goud amber. Neus: vol, rijk, verwarmend, fruit, noten, vanille en iets ziltig. Smaak: stevig, volle aroma’s van fruit en honing en zoetheid van noten en een lange krachtige afdronk, prachtige balans tussen de aroma’s van het iets ziltige water en het fruit.