Arran, The Bothy

Arran, The Bothy

 

Arran, The Bothy

Arran The Bothy

De tweede batch van Arran The Bothy is volgens hetzelfde recept samengesteld als de eerste versie. Er werd een selectie gemaakt van first-fill bourbon barrels van verschillende vintages. Deze werden overgestoken op quarter casks van Amerikaans eikenhout voor een finish van tenminste achttien maanden. Er werden in juni 2016 12.000 flessen gebotteld met een vatsterkte van 55.2%. De whisky is niet koud gefilterd en niet bijgekleurd.De naam komt uit het Gaelic en betekent “vallei van rust”. Het is een echte krachtpatser die helemaal openbloeit met een paar drupjes water.

Isle of Arran Distillers is een van de nog weinig overgebleven onafhankelijke distilleerderijen.
De distilleerderij is nieuw gebouwd bij het plaatsje Lochranza in een vallei aan de kust en is omgeven door prachtige heuvels.
De combinatie van de frisse berglucht, een zilte zeebries en de warme golfstroom zijn perfect gebleken voor de rijping van de malts van Arran.

Proefnotities Arran, the Bothy:

Goudgeel.  Neus: Eerst  rijp citrusfruit, daarna aroma’s van zoete specerijen, kaneel, vanille en gerstemout. Smaak: Verleidelijke zoetheid van ananas, appeltaart en geroosterde brioche zijn fraai in balans met het frisse karakter van Arran. De afdronk is lang, stevig en weelderig met een mooi samenspel tussen de kruidigheid, het citrusfruit en delicate florale accenten.

ARRAN DISTILLERYIsle of Arran Distillers

Opgericht: 1995
Gebied: Isle of Arran, Loch Ranza
Eigenaar: Isle of Arran Distillers Ltd
Uitrusting: 1 wash still, 1 spirit still
Percentage: 55,2%

Normaal € 54,99 nu voor € 44,99

Vooruitziende blik

Bij Arran Distillers hadden ze een vooruitziende blik. Rond de milleniumwisseling deden de ketels hun gewone werk. Op 31 december 1999 en 1 januari 2000 vulde men vaten met de spirit van dit historische moment. Na 13 jaar rijping is er nu een marriage van 35 Bourbon barrels en 10 Sherry hogsheads gebotteld als “The Millennium Casks”. Het betreft een gelimiteerde editie van 7800 flessen die op een vatsterkte van 53.5% is gebotteld. De whisky is un-chill filtered en uncoloured. De fles en de verpakking worden gesierd met een afbeelding van Janus, de Romeinse god van het begin en het einde. Hij is de naamgever van de maand januari en hij staat voor transitie, vandaar dat hij met twee gezichten wordt afgebeeld. Van elke verkochte fles gaat een bijdrage naar de Arran Trust, een liefdadigheidsorganisatie die zich ontfermt over het landschap en het milieu van dit prachtige eiland.

Onafhankelijke distilleerderijen in Schotland

Isle of Arran Distillers is een van de nog weinig overgebleven onafhankelijke distilleerderijen in Schotland. In de 19de eeuw waren er zo’n vijftig distilleerderijen op het eiland actief, waarvan de meeste zelfs illegale stokerijen waren. Arran is een van de mooiste eilanden aan de westkust van Schotland, gelegen tussen Ayrshire en Kintyre. De distilleerderij is nieuw gebouwd bij het plaatsje Lochranza in een vallei aan de kust en is omgeven door prachtige heuvels. De eerste spirit run uit de stills van de Isle of Arran Distillery was op 29 juni 1995 om 14 uur 29. Arran heeft een lange geschiedenis en de whisky die hier vandaan kwam, had altijd een goede reputatie. In 1837 werd de laatste nog werkzame distilleerderij op het eiland Arran gesloten en de familie Currie richtte in 1994 de Isle of Arran Distillers op. De distilleerderij werd in Lochranza, op de noordwestpunt van het eiland niet ver van de plek waar de oude distilleerderij gestaan heeft, gebouwd. De combinatie van de frisse berglucht, een zilte zeebries en de warme golfstroom zijn perfect gebleken voor de rijping van de malts. Daar de new spirit ten minste drie jaar moet rijpen voor het verkocht mag worden, heeft Harrie Currie bij de distilleerderij een mooi restaurant en winkel, waar alles van de distilleerderij te koop is gebouwd, om toch de nodige inkomsten te verkrijgen. Het restaurant staat op de lijst van de top 100 restaurants van Schotland. Als oud manager-directeur van Chivas Regal was deze marketing strategie geen probleem voor hem. Er staan bij Arran nu drie kilns met daarop pagoda heads, er staan één wash- en één spirit still, die met stoom verhit worden. De vier washbacks zijn van Douglas pine gemaakt. De new spirit rijpt op refill sherry- en bourbon vaten. De omgeving van de schone zee- en de berglucht zorgen voor een perfect klimaat in het warehouse. De vier washbacks zijn van Douglas pine gemaakt. Het water dat men gebruikt voor het mouten, loopt dwars door de distilleerderij. Er loopt nl. een watervalletje langs de rotsen in de ontvangstruimte. Het water komt uit een meer, Loch na Davie geheten, gelegen in de bergen achter de distilleerderij en stroomt naar beneden via een beekje, de Glen Eason Blorach, wat ” vallei van de kleine waterval” betekent, over de granieten rotsen zo uit de heuvels en is ook turfhoudend. Het koelwater wordt gekoeld in een vijver achter het stillhouse.

Proefnotitie

Kleur: goud. Neus: zeer levendig en fris, met tonen van citrusfruit en een hint van kruiden. Smaak: eerst vooral fruitig, met tonen van frisse citrus, boomgaardfruit en gebakken appels. Daarna tonen van vanille en kruidigheid van o.a. kaneel en wat fijne houtaroma’s. Met een drupje water wordt hij heerlijk romig. De afdronk is schoon en fris met een hint van kruiden. Tonen van mandarijn en grapefruit zijn prachtig in balans met tonen van getoast eikenhout.