Ardmore 18 jaar

Ardmore 18 jaar "Kintra"

Kintra Whisky Logo Kintra Ardmore 18

Kintra Single Cask Collection

Erik Molenaar is al een jaar of 10 bezig met whisky, hij organiseert sinds die tijd proeverijen, in het begin voor vrienden en collega’s maar al spoedig levert Erik proeverijen op maat af voor ieder die hem daarvoor benaderd. Maar er blijft maar iets kriebelen, hij wil meer gaan doen met whisky, op 5 september 2009 neemt hij een besluit en is het bedrijf Kintra geboren.
Kintra gaat whisky op de markt brengen en Erik wordt een onafhankelijke bottelaar. Per jaar wil hij ongeveer 8 bottelingen uitbrengen van top distilleerderijen.Maar met een fles vullen met whisky kom je er niet tegenwoordig, er is veel goede whisky te koop dus moet je anders zijn dan andere bottelaars en dan ook nog goede whisky bottelen natuurlijk. Alles moet dus een thema krijgen, de labels die op de flessen komen, maar ook de hele toekomstige lijn moet onder één naam te herkennen zijn.
Het label van de Kintra botteling toont een gedeelte van een landkaart met de exacte ligging van de desbetreffende distilleerderij. Zo is iedere fles als een Kintra fles te herkennen en zijn ze per distilleerderij toch iets verschillend.Zo krijgen de labels op de flessen ook per regio een andere kleur zodat je aan de kleur van het label al kan zien uit welke regio een whisky afkomstig is, whisky’s uit de Speyside hebben een rood label, whisky’s uit de Highlands een blauw label. Voor de Lowlands geldt straks een groene kleur, voor Islay een bruin/grijze tint.

Voor de naam  is gekozen voor de ” Kintra Single Cask Collection “.
Dat schept ook weer verplichtingen voor het label, het gaat dus om bottelingen van één vat dus op het label moet komen te staan welk vatnummer het vat heeft, wanneer gedistilleerd en gebotteld, alcohol percentage want het zijn allemaal cask strenght whisky’s die gebotteld worden, en de flessen zijn ook nog genummerd.
Zo zijn er al mooie bottelingen verschenen die al helemaal uitverkocht zijn. Ik heb zelf een paar bottelingen kunnen kopen maar door ziekte nog niet kunnen drinken, maar dat gaat nog komen, is een mooi vooruitzicht want heb eigenlijk alleen maar positieve berichten op het web gelezen van liefhebbers uit Nederland en de rest van de wereld die via Twitter vrienden om samples vragen en via hun webblogs daar weer positieve recensies over schrijven.

De Whisky.

Wat is er dan voor whisky uitgebracht door Kintra, we gaan er een paar opnoemen, zowel de nu nog leverbare als de uitverkochte, dan krijg je een idee wat voor bottelingen het zijn en wat er in de toekomst verwacht mag worden.

De eerste bottelingen die op de markt kwamen onder het Kintra label waren o.a. een Clynelish 12 jaar, Glen Scotia 18 jaar, Ben Nevis 13 jaar, Bowmore 10 jaar, Coal Ila 25 jaar, Glen Grant 36 jaar en een Port Ellen 27  jaar. Al deze bottelingen zijn helaas uitverkocht. De malts die nog wel leverbaar zijn zijn ook niet de minste trouwens, een Ardmore 18 jaar, een schitterende Tamdhu van 20 jaar, Macduff 25 jaar, Bunnahabhain 13 jaar, Dalmore 11 jaar en nu is er een 16 jaar oude Confidential Cask, een mysterieuze Speyside whisky waar de naam niet van vrijgegeven mag worden en die uit een prachtig Olorosso Sherry vat komt. Zorg dat je deze beauty op zijn minst een keer geproefd hebt. Volgens Hans Offringa is dit tot nu toe de beste Kintra botteling, dus wat let je.