Ardbeg Kelpie

Ardbeg Kelpie

De Ardbeg distilleerderij staat op het eiland Islay en heeft in de loop der jaren een cult-status verworven. Wie lid is van het Ardbeg Committee heeft de mogenlijkheid om speciale gelimiteerde bottelingen te kopen.

De naam Ardbeg komt uit het Gaelic en zou genoemd zijn naar een klein dorp in het verre verleden en betekent “small headland”

Vernoemd naar de ‘kelpie’ – een legendarische waterdemon in de Atlantische Oceaan, langs de kust van Islay-

De Ardbeg Kelpie is de eerste Ardbeg whisky die in Black Sea eiken vaten is gerijpt. Deze vaten komen uit de Adyghe Republiek in Rusland. Dr. Bill Lumsden (Ardbeg’s directeur van distillatie-, whisky-creatie- en whiskyvoorraden) zegt dat de vaten ‘ongelooflijk diepe smaken’ afgeven aan de whisky, die vervolgens gehuwd is met de traditionele Ardbeg, die in ex- Bourbon vaten werd gerijpt.

Proefnotities Ardbeg Kelpie.

Kleur: goud.
Neus: krachtige, bijna olieachtige turfrook gaat mooi samen met aroma’s van donkere chocolade, gerookte vis, hints van zeewier, scherpe kruidigheid en accenten van pittige zwarte peper.
Smaak: na een peperig begin volgt een rijkdom aan smaken: stroop, toffee, Turkse koffie, gerookte bacon, donkere chocolade, kruidnagelolie en hints van zwarte olijven.
Afdronk: Lang met diepe tonen van kruidnagel, teer en weelderige toffee.

ARDBEG DISTILLERY

Opgericht: 1815
Gebied: Islay
Eigenaar: Louis Vuitton Moët & Hennesy
Uitrusting: 1 wash still, 1 spirit still
Percentage: 46%